25

26-27
ΜΑΡΤΙΟΥ, 2022

ΤΡΙΗΜΕΡΟ 
ΣΤΗΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Τριήμερη πολιτιστική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη στις 25 26 και 27 Μαρτίου.

Ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος «ο Ορφέας» πραγματοποίησε τριήμερη πολιτιστική εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στις 25 -27 Μαρτίου 2022. Το Σάββατο 26 Μαρτίου, το πρωί έγινε επίσκεψη στο σπίτι των «Φίλων της Παράδοσης», οι οποίοι μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και μας κέρασαν μικρασιάτικα εδέσματα!

Ο κ. Περικλής Διαμαντής (χοροδιδάσκαλος) και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. μας ξενάγησαν στο χώρο τους και μας εξιστόρησαν ιστορίες από τις λαογραφικές έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα
χρόνια.

Μας έδειξαν αυθεντικές φορεσιές από τη Σμύρνη, την Καππαδοκία την Προποντίδα κ.α. και μέσα από το μεράκι τους μας διηγήθηκαν την κάθε ιστορία που κρύβεται πίσω από το κάθε ένδυμα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας κατευθυνθήκαμε στη Μελίκη Ημαθίας όπου ξεναγηθήκαμε στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη παρουσία του ιδιοκτήτη και λαογράφου κ.Γιώργη Μελίκη. Στο χώρο του κέντρου εκτίθενται αντικείμενα απαραίτητα των εθιμικών τελετουργιών στο κύκλο του χρόνου (τάματα στους Αγίους, μάσκες μορφών του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς από όλη την Ελλάδα και την Βαλκανική Χερσόνησο, εικόνες και φυλαχτά των Αναστενάρηδων), παραδοσιακά αντικείμενα από έθιμα (χελιδόνες της Άνοιξης, Λαζαρίνες), τοπικές φορεσιές του Ρουμλουκιού, προικιά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, φωτογραφίες κλπ. Ξεναγός μας ήταν ο κ. Αχιλλέας Τσιάρας (χοροδιδάσκαλος) ο οποίος μας εξήγησε την ιστορία και τη σημασία που έχουν όλα αυτά τα αντικείμενα ανά την Ελλάδα αλλά και συγκεκριμένα για το Ρουμλούκι.

Εξειδίκευσε στο έθιμο των αναστενάρηδων την ιεροτελεστία και τη ζωτική σημασία που έχει η πραγματοποίησή του κάθε χρόνο στην περιοχή αυτή. Η ξενάγηση έκλεισε με το ντύσιμο από τον κύριο Αχιλλέα Τσιάρα, μίας κοπέλας του ομίλου μας με την τοπική νυφική φορεσιά του Γιδά.

Κάθε κομμάτι της φορεσιάς είχε τη δική του ιστορία αλλά και τη δική του σημασία. Ο κεφαλόδεσμος με το «κατσούλι» έδειχνε την περιοχή από την οποία ήταν η κοπέλα αλλά και τον πλούτο που διέθετε η οικογένειά της και ο μέλλοντας σύζυγος της. Η επίσκεψη έκλεισε το βράδυ σε τοπικό κέντρο της περιοχής όπου γλεντήσαμε με τοπική ορχήστρα και τη συμμετοχή και άλλων χορευτικών συλλόγων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου αφού κάναμε τη βόλτα μας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, βγάλαμε φωτογραφίες στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το Λευκό Πύργο. Επιστρέφοντας Αθήνα συζητήσαμε για τις εικόνες και τα θεάματα που είδαμε με νοσταλγία.

Υποσχεθήκαμε στους ανθρώπους που μας φιλοξενήσανε ότι θα ανταμωθούμε ξανά σε τρανά χοροστάσια αλλά και θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε κάλεσμα προς συνεργασία.